Від мікроскопічної клітини до пресованої пачки – «Компанія Ензим» показала школярам, як виготовляють дріжджі

Навколо фахівців «Компанії Ензим», одного з найбільших українських виробників дріжджів, гуртуються дві групи третьокласників школи «Первоцвіт». Вже за якусь мить діти побачать хлібопекарські дріжджі під мікроскопом та весь ланцюжок виробництва.

Перш ніж потрапити до лабораторії та виробничих і пакувальних цехів, дітям демонструють презентаційний фільм про підприємство. А трохи згодом спеціалісти «Компанії Ензим» пояснять школярам, що дріжджі – це живі клітини, які «харчуються і ростуть». Після короткої ознайомчої лекції діти вирушають оглядати всі ланки виробництва дріжджів – від дріжджової клітини під мікроскопом до пакування і фасування роботом-автоматом готових пачок пресованих дріжджів.

За  дверима лабораторії школярів найбільше цікавить мікроскоп та пробірки зі зразками дріжджів. Далі вони рушають до великих резервуарів, у яких дріжджі вирощують, та до ємкостей, де їх промивають і висушують. У цей час про все, що відбувається на виробництві, школярам розповідає головний технолог заводу Володимир Єрохін.

Працівники компанії запевняють, що такі екскурсії в саме «серце» підприємства не лише видовищні, але й допомагають школярам зрозуміти, як з’являються звичні усім продукти чи речі.

«Ми хотіли, щоб не тільки вчителі, науковці чи дорослі люди цікавилися і знайомилися з нашим виробництвом, а, власне, щоб і діти мали уявлення, що таке дріжджі і як відбувається процес їх виготовлення. Тому мета екскурсії – ознайомити дітей з нашим виробництвом», – розповідає Іванна Мричко, менеджер з персоналу «Компанії Ензим».
«Діти сьогодні побачили, як з маленької клітини виростають дріжджі – такі, які всі звикли  бачити у повсякденні, та як формується пачечка з дріжджами. Вони зрозуміли те, що з однієї мікроскопічної клітини може вирости багато дріжджів, які ми згодом споживаємо мало не щодня», – пояснює Іванна Мричко.

На завершення екскурсії школярі відвідали Інноваційний центр хлібопечення «Компанії Ензим» – «Хлібний дім», де дізналися, яку випічку виготовляють з використанням дріжджів.
«Ця екскурсія надзвичайно важлива для дітей, тому що вона розширює світогляд, впливає на розвиток. Це своєрідний перехід від загальних розповідей про підприємства різного роду до реалій – як насправді відбувається сам процес виробництва, – поділилася враженнями Христина Горін, мама одного з учнів. – Діти з захопленням розглядали під мікроскопом дріжджову клітину, спостерігали за автоматизованим виробництвом. Я думаю, що вони ще довго будуть ділитися цими враженнями зі своїми рідними і близькими».



Працівники підприємства зазначають, що «Компанія Ензим» відкрита для таких екскурсій. Адже це вже п’ята екскурсія, яку тут організовують для школярів.  

«Власне, діти – це найвдячніша та найактивніша аудиторія. І залежно від прохань вчителів чи директорів шкіл і наших виробничих можливостей, ми з радістю проводимо екскурсії», – зазначила Іванна Мричко. 

 

Share Button