Різдвяні рецепти випічки на дріжджах, що доповнить святковий стіл

Наближається Різдво, а це означає, що саме настав час для святкових приготувань. Наша добірка рецептів ароматних смаколиків додасть різдвяного настрою та затишку довгими зимовими вечорами.

фото: smachno.ua

фото: smachno.ua

Рогалики з горіхами
Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 10 г дріжджів,
  • 8 столових ложок молока,
  • щіпка солі,
  • 90 г цукру,
  • 40 г вершкового масла,
  • 1 яйце,
  • 15 г вершкового масла,
  • 125 г горіхів,
  • ванільний цукор.

Приготування:
Дріжджі розтерти з цукром. З борошна, розтертих з цукром дріжджів, молока, яйця, масла й солі замісити тісто. Залишити його в теплому місці, щоб підійшло. Потім розкачати з нього не дуже тонкий пласт, порізати на трикутнички й кожен трикутник помастити розтопленим маслом. Горіхи дрібно порізати, розтерти їх з ванільним цукром, додати трошки води, щоб вийшла в’язка маса. Трикутники намазати цією масою і скрутити в рогалики. Викласти їх на застелене пергаментом деко й залишити на якийсь час, щоб ще трохи підійшли. Випікати за температури 180 градусів 20-25 хвилин. Ще гарячі рогалики посипати цукровою пудрою або полити лимонною глазур’ю.

Глазур приготувати так: 150 г цукру залити 70 г окропу. Коли цукор розчиниться, додати 0,5 чайної ложки оцту й зварити сироп. Остудити сироп до 60 градусів і ще теплим розтерти дерев’яною ложкою, щоб вийшла гладка маса. Додати 2 столові ложки лимонного соку.

Солоні рогалики
Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 3 жовтки,
  • 1 чайна ложка солі,
  • 140 г вершкового масла,
  • 30 г дріжджів,
  • цукор,
  • молоко

Приготування:
Ретельно перемішати борошно, жовтки, розведені в молоці дріжджі, щіпку цукру, вершкове масло, сіль і замісити тісто. Поставити тісто в тепле місце, щоб підійшло. Коли підійде, розкачати в пласт, розрізати на трикутники й скачати в трубочки. Випікати в гарячій духовці 20-25 хвилин. Перед випіканням рогалики можна, за бажанням, змастити збитим яйцем і посипати кмином.

Різдвяний штоллен
Для тіста:

  • 250 мл молока
  • 500 г борошна;
  • 14 г сухих дріжджів;
  • 100 г цукру;
  • 225 г вершкового масла;
  • по чверті ложки кориці, кардамону, мускатного горіха, імбиру;
  • щіпка солі;
  • цедра одного лимона й апельсина (їх можна замінити апельсиновими і лимонними цукатами).

Для начинки:

  • 100 г мигдалю;
  • 250 г родзинок;
  • 80 мл рому (або замініть його коньяком);
  • по 75 грамів цукатів і сушеної журавлини.

Для присипки:

  • цукрова пудра, чим більше її буде, тим краще;
  • 50 г вершкового масла.

Змішайте всі інгредієнти начинки і залиште їх настоюватися на шість годин, протягом цього часу періодично перемішуйте масу.

Молоко і масло підігрійте до кімнатної температури. Покладіть у великий посуд всі компоненти, призначені для тіста, та добре вимісіть. Тісто накрийте тканинною серветкою або рушником і залиште підходити протягом однієї-двох годин. Врахуйте, що тісто виходить досить жирним і важким, тому воно може довго не підніматися – цього треба обов’язково дочекатися.

Після того, як тісто підійде, додайте начинку і знову його вимісіть. Розділіть масу на дві однакові частини, розкачайте кожну у формі овалу, потім складіть їх (один край тіста загорніть ближче до центру овалу). Змастіть рослинною олією деко, викладіть на нього штоллен і залиште його на 40 хвилин, за цей час він повинен трохи зійти. Помістіть кекс в духовку, розігріту до 170-180 градусів, і залиште його там приблизно на годину. Вийміть випічку, перевірте її на готовність сірником (вона повинна виходити сухою), дайте їй постояти п’ять хвилин. Після цього щедро змастіть поверхню штоллена розтопленим маслом і густо посипте його цукровою пудрою. Після охолодження загорніть випічку в пергамент або фольгу і помістіть у сухе місце.

Share Button