Особливості випікання різдвяного маківника

Традиційний різдвяний маківник може стати гарним доповненням до святкового столу. Але далеко не всі господині наважуються його приготувати, адже нерідко зіштовхуються з проблемами: чи то тісто відшаровується від маку, чи то розсипається сама макова начинка абощо. Утім, навіть та господиня, яка раніше нічого не випікала, приготує хорошу страву, якщо буде дотримуватися нашого перевіреного рецепту. У цьому запевняє Лариса Шишак, керівник Інноваційного центру хлібопечення «Хлібний дім».


По-перше, настрій
До будь-якого приготування їжі треба братися з хорошим настроєм. Якщо господиня чимось засмучена, а тим паче розгнівана, у неї не вийде смачної страви. Коли людина нервова — вона часто помиляється, і результат виходить ніякий. Тому готуйте з відкритою душею і позитивним настроєм!

Наскільки важливий вибір борошна?
Перше, на що варто звертати увагу під час приготування випічки, а особливо святкової, — це борошно. Ми радимо використовувати вже перевірене. Борошно потрібно придбати заздалегідь і протестувати — спекти що-небудь або хоча б зліпити вареники. Так можна зрозуміти, чи тісто рідке, тобто наскільки добре борошно забирає вологу. Якщо тісто розпливається, то з нього не вийде добрих пампухів чи маківника.

Чи треба робити опару для маківника?
Маківник не потребує тонкого аромату власне тіста, оскільки у готовій випічці ми все одно відчуватимемо аромат маку. Тому тісто для цієї страви готують безопарним способом. Для цього замішуємо тісто, залишаємо його бродити, щоб дріжджі адаптувалися для роботи з борошном та щоб отримати потрібний смак і запах.

Яким має бути тісто?
Свої секрети має і вимішування тіста. Сказати, скільки часу потрібно його місити, складно. Руки самі це відчують: тісто не буде прилипати і матиме гладеньку поверхню та рівномірну структуру. Тісто має бути трохи твердіше від того, яке готують для вареників.

Як вибрати мак для начинки?
Макову начинку не обов’язково готувати заздалегідь, це можна зробити, поки тісто буде бродити. Обов’язково спробуйте мак на смак перед купівлею. Він не повинен гірчити, віддавати пліснявою та залежалістю. Якщо ж скуштувати мак немає змоги, потрібно уважно читати упаковку і звертати увагу на термін придатності.

Чи треба щось, окрім маку, додавати в начинку?
У начинці до маківника має бути мак, цукор, а також сухарі зі здобної булки. Начинку можна попередньо прогріти, щоб цукор добре розчинився. Потрібно додати кілька ложок сухарів для зв’язування зайвої вологи. Для приготування сухарів висушіть булку, перемеліть її блендером чи пропустіть через м’ясорубку або розкачайте качалкою. Начинка має бути досить густа і пластична.

Секрет поєднання тіста і начинки
Тісто для маківника потрібно розкачати в тонкий пласт (товщиною приблизно 5мм), рівномірно розподілити начинку. Дуже щільно скрутити тісто в рулет. Один край тіста змастити яйцем, тоді маківник не буде розгортатися. Загальний час приготування маківника займає не більше трьох годин.


Маківник за нашим рецептом
Інгредієнти для тіста:

  • Борошно в/г — 700г
  • «Львівські дріжджі» — 42 г
  • Сіль — 1 ч.л
  • Молоко — 250г (1 склянка)
  • Цукор — 100г (5ст.л.)
  • Масло (маргарин) — 140г
  • Яйця — 2 шт. в тісто, 1 — для змащування
  • Ванільний цукор — 10г (1 пакетик)

Приготування тіста:
Дріжджі розчинити в теплому молоці, додати яйця, поступово додати половину борошна і місити тісто. Додати сіль, цукор, ванільний цукор і продовжувати місити. Коли тісто буде частково сформоване, додати м’яке масло та решту борошна. Добре вимішане тісто має бути однорідним, еластичним, гладеньким.

Сформувати з тіста кулю, накрити рушником або харчовою плівкою і залишити в теплі на 60 хв.

Інгредієнти для начинки:

  • Мак — 600 г
  • Цукор — 300г
  • Сухарі зі здобної булки — 100-150г (залежно від консистенції начинки).

Приготування начинки:
Мак залити кип’ятком, накрити, залишити на 30 хв. Зцідити воду (через марлю або сито). Мак порціями висипати в макітру та перетерти, додаючи цукор. До перетертого з цукром маку додати мелені сухарі, добре вимішати. Начинка має бути густа і пластична.

Приготування маківника:
Поділити тісто на три одинакові частини (приблизно 420 г), надавши кожному шматку прямокутної форми. Розкачати тісто в прямокутний пласт товщиною 5 мм, викласти начинку і розмастити її рівномірним шаром (маса начинки така ж, як тіста). Один край тіста змастити яйцем, щільно згорнути рулет, покласти на застелений пергаментом лист швом донизу.

Накрити рушником, поставити в тепле місце на 50-60 хв. Перед випічкою маківник добре змастити яйцем, пекти в духовці 30 хв. при температурі 180°С.

Share Button