Обмін досвідом: Львівщину відвідали польські пекарі

Кажуть, хлібники завжди цікавляться хлібом, де б вони не були. Цього разу польські пекарі цікавились львівським асортиментом. Відвідали вони Львівщину в рамках спільного проекту «Компанії Ензим» та польського дистриб’ютора фірми «Польмаркус». Такі заходи обміну досвідом між українськими та європейськими пекарями «Компанія Ензим» організовує вже впродовж декількох років.

Польські колеги ознайомилися з виробництвом львівських дріжджів, адже саме їх використовують у своїй роботі. А ще відвідали низку хлібопекарських підприємств нашого регіону.

«Вже чотири роки поспіль українські пекарі їздять за кордон. Започаткували таку програму за ініціативи нашого нідерландського дистриб’ютора. Тепер до цієї програми долучились і поляки – наш дистриб’ютор з Польщі привіз дві групи пекарів в Україну. До нас приїхали представники тих польських підприємств, які вже давно використовують львівські дріжджі», – розповідає керівник Інноваційного центру хлібопечення «Хлібний дім» Лариса Шишак.

Першу групу пекарів, яка відвідала Львів наприкінці вересня, курував директор з розвитку, член правління компанії «Польмаркус» Томаш Стшеляк. Разом із ним приїхало 14 представників цукерень та пекарень з півдня Польщі, зокрема з Кракова та Вроцлава.

«Ми дистриб’ютори дріжджів «Компанії Ензим» вже три роки. Перший раз ми привезли з собою групу клієнтів, які дуже хотіли побачити українські пекарні. Більшість приїхали сюди вперше. Нас насамперед цікавлять власне хлібопекарські та кондитерські вироби, їхня ціна, якість та обладнання», –розповів Томаш Стшеляк.

Польські колеги побачили виробничі відділи, де підготовляють сировину, замішують та формують тісто, випікають і пакують вже готову продукцію. Їх дуже цікавило, як працюють люди в цій же галузі в іншій країні, які технології та обладнання використовують, заінтересувало навіть пакувальне обладнання.

Звісно, хлібники не могли не продегустувати вироби. Кажуть, що зокрема кондитерські вироби у нас солодші. «Надзвичайно смачне печиво! Тут значно солодша випічка, ніж у нас. Мабуть, для цього регіону це добрий смак, – ділиться враженням власник однієї з польських пекарень Адам Скодек. – Перша різниця між українськими та польськими кондитерськими виробами у тому, що в нас більше печива з шоколадом або цукровою пудрою, а такі рогалики, як тут, у нас зазвичай з мармеладом. Друга різниця – у нас використовують більше масла».

Перша група пекарів, окрім виробництва дріжджів «Компанії Ензим», відвідала кондитерський цех «Галицької здоби». Друга, яка побувала у Львові на початку жовтня, – ще й виробництво заморожених кондитерських виробів «Чудо-Піч».

У другій групі поляків, окрім пекарів, приїхали і представники фірми «Польмаркус». «Наша фірма постачає в пекарні та цукерні як продукти, так і технології. Вона є найбільший дистриб’ютором дріжджів «Компанії Ензим» на польському ринку. Ми продаємо їх по всій країні. А сюди ми приїхали з нашими пекарями з Польщі, які купують та використовують львівські дріжджі. На Львівщині ми мали змогу відвідати різні пекарні. Для наших пекарів це цікаво, адже вони можуть дізнатися про українські технології та продукти. Маємо надію на плідну співпрацю з українськими пекарями, на обмін досвідом і технологіями», – розповіла директор компанії «Польмаркус» Мая Шмід.

Зазначимо, приїхали ті пекарі, які використовують львівські дріжджі на своїх виробництвах. «Приїхали лише представники тих пекарень, які давно та успішно використовують нашу продукцію. І нам це дуже приємно, бо як від другої, так і від першої групи поляків отримуємо дуже хороші відгуки щодо якості нашої продукції», – розповіла керівник Інноваційного центру хлібопечення «Хлібний дім» Лариса Шишак.

Про це говорять і самі поляки. «Наше підприємство використовує лише дріжджі «Компанії Ензим», з ними дуже добре працюємо. Хліб на львівських дріжджах гарно росте. Наші працівники дуже задоволені цими дріжджами. Ми пробували працювати і на польських дріжджах, вони не розчинялись, і хліб погано виростав», – зазначив Адам Скодек, власник пекарні (Польща).

До речі, нашим польським колегам дуже сподобалося саме місто Львів, навіть довелося дещо змінити програму, щоб вони мали більше часу для екскурсій. Вони були вражені Площею Ринок та довколишніми вуличками, просто не хотіли покидати ці місця.

Share Button