Ми були найвідсталіші в області. Зараз експортуємо товар в 14 країн світу

Історія підприємства «Ензим» сягає ще часів Австро-Угорщини. У той час на місці сьогоднішнього підприємства була броварня. Згодом там розпочали виготовляти дріжджі як додатковий продукт. За радянських часів «Ензим» було застарілим підприємством та одним із найвідсталіших в області. Перший стрибок відбувся за часів незалежності. Про вихід підприємства на європейський ринок, сертифікацію, специфіку впровадження екологічних стандартів виробництва, а також чому не варто конкурувати ціною, розповілаTvoemisto.tv Олена Вовк, генеральний директор ПрАТ «Компанія Ензим».

«Колись біля заводу стояли черги покупців»

«Підприємство пережило різні етапи розвитку, але варто сказати, що великий попит на дріжджі був завжди. Колись навіть біля заводу стояли черги людей, які хотіли придбати продукцію, щоб згодом перепродати її на ринках, – розповідає Олена Вовк. – Зараз також є «черги» дистриб’юторів з Європи, які хотіли б продавати львівські дріжджі, або продавати більше, якщо вже займаються цим».

Модернізація почалася вже в середині 90-х і триває досі. «Ми зрозуміли, що застарілі підприємства закриватимуться, а виживуть ті, що будуть справді ефективними, – каже Олена Вовк. – Втім, на той час не було в кого перейняти сучасні стандарти харчової промисловості, і ми вирішили шукати експертів та консультантів у Європі».

За порадами – у Європу

 «Ензим» звернулося за допомогою до голландського консультанта, який все життя працював у великій європейській дріжджовій компанії. Після його візиту на виробництво було розроблено чіткий план перспектив та напрямків розвитку.

«Ми зрозуміли, що для ефективної роботи потрібні докорінні зміни: від сучасного обладнання до зміни світогляду працівників, – каже Олена Вовк. – Люди повинні розуміти стандарти виробництва дріжджів, стандарти санітарії, уваги до процесу, і багато речей, які раніше не були на належному рівні. Ми навчали працівників усіх сфер: від майстрів змін до топ-керівників, щоб кожен професіонал був на своєму місці».

«Сертифікується не продукт, а система управління безпечності харчових продуктів»

«Компанія Ензим» отримала сертифікат ІSO22000 в 2007 році. На підприємство приїжджали аудитори і вивчали технологічний процес виробництва та підходи до ведення бізнесу. У 2016 році підприємство отримало сертифікат FSSC 22000, який має жорсткіші вимоги, але одночасно дає більші можливості для розвитку продажів в Європі. Ці сертифікати, а також дотримання стандартів вимагають міжнародні великі мережі та великі дистриб’ютори, чи виробники хліба по всьому світу.

«Це не просто папірець, за ним стоїть ціла система норм та правил: перевірка вхідної сировини, її ефективне використання, контроль виробничих процесів на кожному етапі, пакування та сортування продукції, – наголошує Олена Вовк. – Ми сертифікуємо не продукт, не кінцеву точку, а всю систему. Тобто є певні правила і якщо їх дотримуватися, це гарантує клієнту конкретний стандарт якості».

Детальніше про це на сайті Твоє Місто

Share Button