Експортна історія успіху “Компанії Ензим” або Львівське коріння європейського хліба

Ми продовжуємо серію історій успіхів українських експортерів, які діляться досвідом успішного освоєння зовнішніх ринків. Наш сьогоднішній співрозмовник – українська “Компанія Ензим” – найбільший виробник хлібопекарських дріжджів в Україні та серйозний гравець на європейському рівні. Про те, як компанія торувала шлях на експорт та стала візитною карткою України на міжнародному ринку дріжджів, розповідає керівник експортного відділу ПрАТ «Компанія Ензим» Леся Ходаковська.

Розширити горизонти
“Компанія Ензим” почала освоєння європейського ринку ще у 2001 році. Сьогодні більше 40% продукції експортуємо в країни Європейського Союзу та Білорусь, Азербайджан. Тривають переговори зі споживачами далекого зарубіжжя. Ми є візитною картою Львова та України на міжнародному ринку дріжджів.

Коли нам стало «тісно»? Це відбулось тоді, коли наші амбіції співпали з виробничими та комерційними можливостями. Тобто тоді, коли збільшили продуктивність підприємства, якість і безпечність продукції підтвердилася низкою міжнародних сертифікатів, сформувалася репутація надійного стабільного партнера.

Нашим першим вагомим клієнтом були Нідерланди. Роботу з ними ми розвинули досить активно, і вона зараз переросла в комплексну спільну діяльність. З 2003 року ми експортуємо нашу продукцію в країни Прибалтики, з 2005-го – здійснюємо поставки дріжджової продукції в Молдову, Румунію, Угорщину, Польщу, Чехію. У 2007 році розширили географію експорту в Болгарію та Бельгію. Зараз «Компанія Ензим» має намір постачати свою продукцію в Індію.

Досягти успіху
Щоб продукцію купували за кордоном потрібен симбіоз факторів. Перш за все – успішний, визнаний і перевірений роками продукт. По-друге, це не лише продаж, а й сервісне обслуговування, починаючи від супроводження тестування продукції в клієнта, маркет-турів для вивчення потреб і попиту клієнтів, рішення для покращення роботи клієнтів, стабільність якості та поставок, маркетингова підтримка. І беззаперечно – індивідуальний підхід до клієнтів. Це онлайн-зв’язок 24 години на добу і миттєве реагування на запити, наша гнучкість і щоденна робота всіх підрозділів підприємства. Бо за кожною пачкою дріжджів стоїть велика праця кожного працівника компанії. Тому для успішного виходу на міжнародний ринок потрібна злагоджена робота команди професіоналів.

Для нас дуже важливою є якість продукції. Тому ще в 2007 році “Компанія Ензим” отримала сертифікат ІSO22000. Торік наше підприємство отримало сертифікат FSSC 22000, який має жорсткіші вимоги, але одночасно дає більші можливості для розвитку продажів в Європі. Це сертифікати, за якими стоїть ціла система норм та правил, яких вимагають міжнародні великі мережі та великі дистриб’ютори, чи виробники хліба по всьому світу. Саме тому сьогодні наша продукція є прекрасною альтернативою міжнародним брендам.

Детальніше про це на сайті Export promotion office.

Share Button